Over T'ai chi ch'uan en Chikung

 

T'ai chi ch'uan.

T'ai chi ch'uan (spreek uit: taisjiesjuan) is een eeuwenoude Chinese bewegingskunst. Van oorsprong is het een zelfverdedigingskunst (martiale gevechtkunst) waarbij het gaat om de kracht van de tegenstander te neutraliseren.

De (yang) vorm die ik met jullie beoefen bestaat uit 47 houdingen (de zogenaamde middenvorm). De houdingen worden langzaam op het ritme van de ademhaling uitgevoerd. Het is een sierlijk bewegingspatroon dat lijkt op een dans. Maar kijk je nauwkeurig dan herken je wellicht gevechtshoudingen. In de lessen die ik geef in de vorm gaat het voornamelijk om de ontspanning, ontwikkeling van innerlijke kracht en om het meditiatieve aspect. Indien er meerdere gevorderde leerlingen zijn met belangstelling, dan behoort oefening in de zogenaamde 'duwende handen' tot de mogelijkheden. Het beoefenen van de vorm vereist enige dicipline!

Chikung.

Chikung (spreek uit: tsjiekoeng) maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde. Met Chikung worden oefeningen aangeduid waarbij men de 'chi' (innerlijke energie) leert voelen, te versterken en te leiden. Het zijn eenvoudige bewegingen. Het oefenen bevordert de gezondheid, vergroot de vitaliteit en verbetert de lichaamshouding.

De oefeningen die ik gebruik in de lessen zijn voor een groot deel zogenaamde Tai Chi Tao oefeningen oftewel: vijf elementen oefeningen.

Ook wordt er in de lessen aandacht besteed aan (eenvoudige) meditatie.

 

Doel van beide bewegingsvormen.
Een belangrijk doel van zowel T'ai chi ch'uan als van Chikung is ontspanning: Rust vinden in beweging!

Echter het beoefenen vereist een hoge mate van concentratie waardoor men zich uitsluitend in het hier en nu bevindt (mindfulness), het meditatieve aspect.

Tevens heeft het zijn doorwerking op geestelijk, emotioneel en spiritueel niveau: Balans tussen lichaam en geest, ofwel contact tussen denken en voelen.

 

Tai chi - Chi kung als levenskunst.

Maar bovenal plezier beleven aan het oefenen en de rust ervaren van de bewegingen!

 

In de lessen komen al deze aspecten aan bod. Daarbij probeer ik zoveel mogelijk een relatie te leggen tussen oefening en de toepasbaarheid in het dagelijks leven.